Inloggen


Login voor aangesloten instellingen
Login met uw instellings-account
voor het gebruik van CALI

Login met gast-account
Log hier in als gast als u geen
instellingsaccount heeft.


- Handleiding websitePublieke module details

Module 2: De belastingsoorten nader beschouwd I

Auteur Marjon Weerepas, ud, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Maastricht
Doelgroep WO Bachelor
Vakgebied Belastingrecht
Beschrijving Deze zelfstudiemodule (versie 2013) betreft een eerste kennismaking met de inkomsten-, loon-, vennootschaps- , omzetbelasting, de belastingen van rechtsverkeer, het successie- en schenkingsrecht, de gemeentelijke belastingen en de milieuheffingen.

In deze module komen enige soorten van belastingen aan de orde. In Nederland zijn er ongeveer 50 belastingen. Deze worden geheven door het Rijk, maar ook door de lagere overheden, zoals provincies, gemeenten en waterschappen.

In deze module passeren de zogenoemde materiële belastingwetten de revue. Een eerste kennismaking met de belangrijkste van deze wetten volgt. Hierbij moet worden gedacht aan de inkomsten-, loon-, vennootschaps-, omzetbelasting, de belastingen van rechtsverkeer, het successie- en het schenkingsrecht, de gemeentelijke belastingen en de milieuheffingen.

De voornaamste wetten die aan de orde komen zijn:
Wet inkomstenbelasting 2001, Wet op de loonbelasting 1964, Wet op de vennootschapsbelasting 1969, Wet op de omzetbelasting 1968, Wet op belastingen van rechtsverkeer, Successiewet 1956, Gemeentewet en Wet belastingen op milieugrondslag.

Geschatte duur: 45 minuten
Bekeken door 53 studenten
Gemiddelde score alle studenten 75%
Module URL Module starten